Contextul economic actual, in special cu fluctuatiile monedelor internationale pe piata din Romania, da mari batai de cap romanilor. Multi s-au gandit deja ca ar putea face adevarate averi din specula valutara, dar analistii economici indeamna la rabdare.
Piata valutara din Romania este intr-o continua schimbare, iar noile modificari, mai exact cresterea dolarului si a francului elvetian dau mari batai de cap romanilor. In special celor cu credite in aceste valute, care deja sa gandesc la noi metode de economisire.
“Actuala conjunctura de pe pietele internationale, marcata de un grad ridicat de incertitudine si de factori economici si geopolitici care actioneaza in directii contrare, ii poate pune in incurcatura si pe jucatorii experimentati in domeniul speculatiilor valutare. Cu alte cuvinte, nu este tocmai momentul unor decizii radicale privind mutarea economiilor intr-o valuta sau alta chiar daca evolutiile recente de curs de schimb ar indemna la asa ceva”, a explicat pentru CANCAN.ro, analistul economic Razvan Voican.
“Pariurile pe o valuta sau pe alta se pot dovedi foarte riscante”
Exista o seama de argumente pentru a astepta continuarea tendintei de intarire a dolarului american in raport cu euro si implicit in raport cu leul romanesc pe parcursul acestui an. De asemenea, este posibila o intarire a leului fata de euro ca o consecinta a programului de stimulare a economiei zonei euro demarat de Banca Centrala Europeana.
“Insa nu sunt de asteptat miscari spectaculoase in aceasta directie, avand in vedere atat preocuparea Bancii Nationale de a nu permite o apreciere excesiva a leului, cat si riscurile potentiale legate de criza din Ucraina si de problemele Greciei care pot actiona la fel de bine in sensul slabirii leului. Sigur ca scaderea dramatica a dobanzilor la depozitele in lei indeamna la cautarea unor variante alternative de economisire, insa pariurile pe o valuta sau pe alta se pot dovedi foarte riscante intr-o asemenea perioada si nu sunt recomandate celor neavizati, care nu obisnuiesc sa urmareasca in mod constant evolutiile de pe pietele valutare si care nu-si permit sa-si asume eventuale pierderi insemnate”, a mai spus Razvan Voican.
“Francul elvetian si dolarul nu se pot intari la nesfarsit”
Specialistii economici sunt extreme de rezervati in a da pronosticuri in materie de cresteri valutare si asta din cauza contextului politic si economic actual. “Nu poti niciodata sa stii in ce sa investesti, dar depinde de structura fiecaruia, nu toti sunt dispusi sa riste la fel. Ca moneda depinde pentru ce, daca vrei sa iei un credit sau vrei sa economisesti in o anumita moneda. Daca vrei sa iei credit varianta sfanta e sa iei in moneda in care ai salariul, atunci nu mai ai riscul valutar. De pe alta parte daca esti putin dispus la risc, te gandesti ca francul elvetian si dolarul nu se pot intari la nesfarsit, or sa mai dea si inapoi, dar e un risc, nu iti garanteaza nimeni ca asa se va intampla, ca lumea asta e nebuna sunt niste evolutii pe care nu le poate anticipa nimeni. Cel mai bine este ca cineva care nu are cunostiinte foarte aprofundate sa nu incerce sa faca bani din fluctuatiile valutare, astea sunt arme de distriugere in masa. Daca nu ai cunostiinte aprofundate si stomac de investitor, sa zici ca azi ai bagat banii si peste doua saptamanai sa spui ca ai cu 20 la suta mai putin, mai poti sa dormi bine noaptea?”, a spus un alt analist economic.
De altfel nici aurul nu mai este in acest moment o investitie foarte buna, deoarece in ultima luna a scazut considerabil.
“De exemplu investitiile imobiliare, care sunt cu risc mai mic, au mai scazut preturile si-au mai revenit, nu fluctueaza ca la valute. Ma uitam acum scadea pretul aurului, acum o luna era 1.300 de euro uncia, acum este 1.160. Pietele acestea sunt foarte imprevizibile, acum e o perioada sa stai mai bine linistit”, a mai spus un alt specialist.
––––––––––––––––––––––––––––
CITESTE SI
VESTI PROASTE pentru cei 200.000 de romani cu credite in franci elvetieni! Cat costa astazi 1 franc
––––––––––––––––––––––––––––-
Dolarul aproape de francul elvetian
Dolarul a crescut marti cu cinci bani, la cotatia de 4,1279 lei, inregistrand astfel un nou maxim record pentru a cincea sedinta consecutiv, ca urmare a intaririi monedei americane pe pietele externe. Asta in timp ce euro a scazut cu 0,04 bani, la 4,4435 lei, informeaza MEDIAFAX.ro. Pentru francul elvetian, BNR a anuntat un curs in crestere cu 1,4 bani, de la 4,1481 lei la 4,1621 lei. Pe pietele externe, dolarul s-a apreciat cu 1%, la 0,9303 euro, in timp ce francul elvetian a fost cotat in stagnare, la 0,9346 euro. Analistii economici spun ca dolarul este sutinut de asteptarile investitorilor, ca Rezerva Federala a SUA va incepe sa creasca dobanzile de la mijlocul acestui an, in timp ce Banca Centrala Europeana a demarat luni un amplu program de achizitie de obligatiuni guvernamentale, al carui scop declarat este accelerarea inflatiei.
(A.S.)